SÖK TILL KURSEN ” KRITIKBIBLIOTEKARIE: Grundkurs”

juni 27, 2024

På KRITIKLABBET tror vi att det, på några års sikt, kommer att finnas kritikredaktioner bestående av Kritikbibliotekarier i flertalet av Sveriges regioner. Behovet av kompetens gällande redaktionellt grundad kritik är påtagligt såväl på bibliotek som i resten av det litterära ekosystemet och i samhället som helhet.

 

 

Behörighet: Kursen vänder sig i första hand till bibliotekarier och biblioteksanställda.

 

Kostnad: Det går förstås att själv finansiera och administrerar deltagande, men vi rekommenderar att du vänder dig till din chef i frågor som berör kursavgift och ledighet.

 

Kursavgiften finner du HÄR.

Kursplanen finner du HÄR.

 

Kursen äger rum via Zoom. Datum och tider för den första kursen

  • 2 okt 2024, 09.00-11.00: Inledande föreläsning med Magnus William-Olsson.
  • 3 okt 2024, heldag: Workshop Att skriva och redigera kritisk text
  • 17 okt 2024, 24.00: Deadline inlämning färdigredigerad recension.
  • 21 okt 2024, heldag: Genomgång, diskussion och avslut.

 

Ansökan skall mailas till redaktionen@kritiklabbet.se och innehålla

 

  1. Namn, adress och mailadress (gärna såväl den privata mailadressen som jobbadressen).
  2. Adress till vilken KRITIKLABBET/ÖRNEN OCH KRÅKAN skall ställa faktura för kursavgiften.
  3. En personlig beskrivning (max 3000 tecken inklusive mellanslag) av dig själv utifrån ditt litteraturintresse. Inkludera gärna uppgifter om ditt förhållande till litteraturkritik, vilka kritiker du helst läser och varför, samt varför du vill gå kursen.

 

Sista ansökningsdag den 30 augusti 2024.

 

Antagning. Besked om antagning kommer per email senast den 7 september.

 

Intresseanmälan. Kurserna har bara 12 plats och om den med start den 2 oktober blir full, kommer vi att utlysa ett nytt kurstillfälle under senhösten. Vi räknar också med att utlysa flera kurstillfällen under 2025. Om du vill gå kursen och har rett ut frågorna om ledighet och kursavgift med din chef, sänd oss en intresseanmälan så står du först i kön vid nästa utlysning.

 

 

Vad tyckte bibliotekarierna i Varbergpiloten om kursen?

 

”Jag gillade att vi bara började skriva med en gång, med liten kunskap och teori om kritik och recensioner. I redaktionen var vi på väldigt olika nivåer när vi började, en del hade skrivit mycket under många år och en del hade inte skrivit alls. Jag tycker att allt eftersom så började man förstå lite hur kritik och recensioner fungerar.”

 

”Utbildningsdagarna svetsade oss samman som grupp. Högt i tak och förståelse för den självkritik som var rätt uttalad inledningsvis. Många som inte tyckte sig kunna skriva, etcetera. Bra struktur på utbildningen som gjorde att vi snabbt kom i gång med att publicera texter.”

 

”Jag uppskattade allt med utbildningsdagarna och hade bara velat ha mer”.

 

Läs hela utvärderingen av Varbergpiloten HÄR.

 

 

 

Kommentarer inaktiverade.