Föreläsning om kritikens förhållande till det privata och offentliga

augusti 14, 2017

Varje år sedan 2011 arrangerar den franske filosofen Bernard Stigler en sommarakademi i den lilla byn Epineuil le Fleuriel i Cher. Som vid fyra tidigare tillfällen medverkade Kritiklabbets redaktör Axel Andersson. Hans föredrag denna sommar hade titeln ”Entre Hestia et Hermès: comment (ré)inventer des charnières critiques” (Mellan Hestia och Hermes: hur de kritiska gångjärnen kan återuppfinnas). Det handlade om förhållandet mellan privata och offentliga världar samt kritiken, och kritikernas, vara i detta mellanrum. Redaktionen diskuterades som en möjlig plats där både eftertanken och publikationen kunde mötas. Via Carol Gilligan och Mierle Laderman Ukeles berördes även hur återuppfinnandet, av till exempel redaktionsstrukturer, kunde ses som en vital del av underhållet, upprätthållandet av nödtorften, som ofta setts ned på och uppfattats som del av det kvinnligt kodade hemmet snarare än som del av offentligheten, torget. Föreläsningen i sin helheten (på franska) går nu att läsa på Kritiklabbet.se: klicka fram till den här.

Postad under: Verksamhetsflöde

Kommentarer inaktiverade.