Program

Torsdag den 14 oktober

Programmet är öppet för alla. Alla arrangemang är gratis. Dörrarna öppnar 20 minuter innan utsatt tid.

 

kl 19.00 Kungsbacka konsthall

Konstsamtal – två kritiker om ett verk (litteraturkritik)

Axel Andersson och Linda Fagerström om boken Livets tråd. Paracas textil och kultur av Kerstin Paradis Gustafsson

 

Axel Andersson är författare, kritiker, historiker och redaktör för Kritiklabbet. Han har skrivit mycket om tyst och traderad kunskap, till exempel i boken Den koloniala simskolan (Glänta, 2016). Hans senaste bok är: Negative Geology – A Cultural and Technical History of Early European Mountaineering (OEI Editör, 2021).

 

Linda Fagerström är konstkritiker, dagskritiskt verksam främst i Sydsvenskan/HD och konstvetare. Hon disputerade 2005 i Lund på en avhandling om Randi Fisher och är nu akademiskt verksam vid Linnéuniversitetet. Författare till en rad böcker, essäer och kataloger.

 

Kerstin Paradis Gustafssons bok LIVETS TRÅD – Paracas textil och kultur (Kerstin Paradis Gustafsson, Halmstad, 2020) är ett praktverk som utforskar och tolkar de berömda textilierna, deras innebörder, kontexter och uttryck med utgångspunkt i författarens djupa praktiska kunskaper i textila hantverk. En performativt kritisk studie och en bok som i sig själv, genom sina olika texttyper – foton, skisser, beskrivningar, reflektioner, etc. – utgör ett slags väv för läsaren att begrunda, repa upp, lyssna till och lära av med alla sinnen.

 

Moderator: Magnus William-Olsson.

 

 

Fredag den 15 oktober

 

kl 11.00 Hallands Konstmuseum, Halmstad

Prova på! (konstkritik)

Workshop i konstkritik med Linda Fagerström

 

Linda Fagerström leder en workshop kring hur man skriver konstkritik. Med utgångspunkt i Hallands Konstmuseums utställningar får deltagaren prova på att skriva en egen kritisk text – professionell redaktion från Kritiklabbet och publicering på Kritiklabbets hemsida ingår.

 

Drop in i mån av plats. Föranmälan görs per mail här: kritiklabbet@gmail.com

 

kl.15.00 Invigningstal med Lovisa Aldrin

(ordförande i driftnämnd Kultur och skola i Region Halland)

 

kl. 15.30 Hallands Konstmuseum, Halmstad

Tänk med (konstkritik)

Föredrag med Lars Erik Hjertström Lappalainen – Konstkritikens basics

 

Linda Fagerström är konstkritiker, dagskritiskt verksam främst i Sydsvenskan/HD och konstvetare. Hon disputerade 2005 i Lund på en avhandling om Randi Fisher och är nu akademiskt verksam vid Linnéuniversitetet. Författare till en rad böcker, essäer och kataloger.

 

Lars-Erik Hjertström Lappalainen är konstkritiker på Kunstkritikk. Bland hans senaste publikationer kan nämnas boken Big dig. Om samtidskonst och passivitet (2018), tillsammans Jonatan Habib Engqvist, liksom essäerna «Beckett och tankens genes» i antologin Deleuze och litteratur (red. Sehlberg och Wallenstein, 2018) samt «Överdrift, pinsamhet, förställning» i Kritiken i den nya offentligheten (red William-Olsson, 2018).

 

 

kl. 19.30 Halmstad Stadsbibliotek

Scenisk musikkritik – två kritiker om två verk

Andres Lokko och Edith Söderström om Per Gessle och Tommie Haglund

 

Kritikern och journalisten Andres Lokko ställs inför musik av popikonen Per Gessle. Edith Söderström (P2:s musikrevyn) recenserar ett stycke av tonsättaren Tommie Haglund. På en gång samtal, kritik och liveframträdande.

 

Andres Lokko är kritiker och krönikör på Svenska Dagbladet samt ETC. Utöver sitt skrivande är han också känd som manusförfattare i humorkollektivet Killinggänget. Samlingarna Lokko 1989 -1998, Lokko 1999-2009, samt Lokko 2010-2019, utgivna på Modernista, består av ett urval av krönikor och andra kritiska texter av författaren.

 

Edith Söderström är musik- och poesikritiker känd från P2:s Musikrevyn där hon är en återkommande panelmedlem. Edith Söderström arbetar också som redaktör för Örnen och Kråkan.

 

 

Lördag den 16 oktober

 

kl. 14.00 Teater Halland, Varberg

Prova på! (scenkonstkritik)

Workshop i scenkonstkritik med Cecilia Djurberg

 

Cecilia Djurberg leder en workshop kring hur man skriver scenkonstkritik. Med utgångspunkt i teater Hallands pågående föreställning Zoomers får deltagaren prova på att skriva en egen kritisk text – professionell redaktion från Kritiklabbet och publicering på Kritiklabbets hemsida ingår.

 

Drop in i mån av plats. Föranmälan görs per mail här: kritiklabbet@gmail.com

 

 

kl. 17.30 Teater Halland, foajéscenen Varberg

Tänk med (scenkonstkritik)

Ylva Lagercrantz-Spindler och Cecilia Djurberg i ett kritiskt samtal med utgångspunkt i teaterföreställningen Zoomers.

 

Cecilia Djurberg är frilansjournalist samt scenkonst- och litteraturkritiker i Aftonbladet. Har arbetat som redaktör, journalist och kritiker i över 20 år, både som frilans och som anställd på Sveriges Radio och Aftonbladet. Var ordförande i Svenska Teaterkritikers förening 2010-2016 och är numera vice ordförande. Driver den teaterkritiska podcasten Kritcirkeln

 

Ylva Lagercrantz-Spindler är kulturskribent, redaktör och teaterkritiker med uppdragsgivare som (i urval) SvD, ETC, Fokus, Scenen och Scen & Film. Åren 2000 – 2011 var hon chefredaktör för den rikstäckande och oberoende teatersajten Nummer som hon startade på uppdrag av Riksteatern. På senare år har hon bidragit till att etablera Kritiklabbets Åskådarskola.

 

kl. 13.00. Stadsbiblioteket i Halmstad

Konstsamtal – två kritiker om ett verk (litteraturkritik)

Shora Esmailian och Marie Pettersson om boken Påfågelns barn

 

Shora Esmailian är författare, journalist och kritiker verksam bland annat i SvD och Sydsvenskan, där hon ofta skriver om barnlitteratur. Hennes senaste bok är Ur askan (Natur & Kultur, 2012).

 

Marie Petersson är förläggare på Ellerströms förlag och kritiker i Sydsvenskan, där hon framför allt skriver om barnkultur.

 

Lotte Wieslanders Påfågelns barn (Isaberg förlag, 2015) är en högläsningsroman som med utgångspunkt i ”farmor” och flickan Yezda berättar om yezidiskt liv i slutet av 1800-talet. Det är en bok som har dubbla ambitioner, att ge kunskap om en minoritets seder, historia och kultur, men också att underhålla genom att odla berättandets konst.

 

Moderator: Magnus William-Olsson

 

kl. 15.00. Stadsbiblioteket i Halmstad

Konstsamtal – två kritiker om ett verk (litteraturkritik)

Niklas Qvarnström och Oline Stig om Prästens lilla kråka och andra noveller av Kaisa Johansson

 

Niklas Qvarnström är författare, essäist och kritiker verksam i diverse tidskrifter, Göteborgsposten och Sydsvenskan. Senaste bok Turba – En nittiotalsroman från framtiden (Ellerströms, 2019)

 

Oline Stig är författare och kritiker bland annat i Dagens Nyheter och Sydsvenskan. Hennes senaste bok är romanen Bli till (Bakhåll, 2020)

 

Kaisa Johanssons Prästens lilla kråka och andra noveller (Visto förlag, 2020) rymmer fyra noveller som alla tar upp tillspetsade situationer vilka kan tjäna till utgångspunkt för mer generella moraliska eller psykologiska resonemang.

 

Moderator: Magnus William-Olsson.

 

Söndagen den 17 oktober

 

kl. 12.00 Argus kulturhus, Falkenberg

Prova på! (danskritik)

Workshop i danskritik med Josefine Wikström

 

Josefine Wikström leder en workshop kring hur man skriver danskritik. Med utgångspunkt i koreografen Karolin Kents dansföreställning Homo[sapiens] får deltagaren prova på att skriva en egen kritisk text – professionell redaktion från Kritiklabbet och publicering på Kritiklabbets hemsida ingår.

 

Drop in i mån av plats. Föranmälan görs per mail här: kritiklabbet@gmail.com

 

Josefine Wikström är forskare och dans- och konstkritker, bosatt i Göteborg. Hon är bland annat verksam vid Södertörns högskola och skriver i Dagens Nyheter.

 

kl. 14:30 Argus kulturhus, Falkenberg

Tänk med! (kritik)

Ulrika Knutson föreläser om ”Att tänka kritiskt: från Fogelstad till Facebook”

 

Ulrika Knutson är författare och kritiker. Hon är verksam i flera tidningar liksom i SR. Har varit kulturredaktör på Månadsjournalen, Publicistklubbens ordförande och har bland många priser fått Stora Journalistpriset (2001)och Lotten von Kramers pris från Samfundet De Nio (2020). UL har skrivit böcker om bland andra Fogelstadkvinnorna och Emilia Fogelklou. Hennes senaste bok är Den besvärliga Elin Wägner (Historiska medier, 2020).

 

 

kl. 13.00. Varbergs Stadsbibliotek.

Konstsamtal – två kritiker om ett verk (litteraturkritik)

Alexandra Borg och Magnus Florin om boken Del två. En fortsättning på Hemsöborna av Anders Källgård

 

Alexandra Borg är författare, kritiker och litteraturvetare verksam vid Uppsala universitet. Hon skriver ofta om litteratur ur ovanliga perspektiv, om lyssnandet i litteraturen, om rösten, skuggan, böckers materialitet och ekonomi. Hennes senaste bok är den augustnominerade Strindbergs lilla röda. Boken om boken med typerna (tills m. Nina Ulmaja, Atlantis 2019).

 

Magnus Florin är författare, kritiker och dramaturg. Han har varit radioteaterchef, chefsdramaturg på Dramaten och har samtidigt odlat ett stort och prisat skönlitterärt författarskap. Med Strindbergs verk har han, inom sina olika professioner, arbetat i många decennier. Redan 1999 utkom det numera klassiska urvalet av efterlämnade papper, Köra och vända (tills. m. Ulf Olsson). Hans senaste bok är Lykttändaren. En Strindbergsstudie (Ellerströms, 2021).

 

Anders Källgårds roman Del två – En fortsättning på Hemsöborna (PerArt förlag, 2021) är precis som titeln anger en fortsättning på Strindbergs klassiker. Boken ansluter sig därmed till en stor genre inom den samtida litteraturen, den som kallas ”fanfiction”. För att diskutera boken har Kritiklabbet bjudit in två strindbergskännare som själva i aktuella böcker kritiskt närmat sig Strindbergs verk från okonventionella håll.

 

Moderator: Magnus William-Olsson.

 

 

Veckorna innan festivalen

Genomför Kritiklabbet i samarbete med Hallands Matgille en workshop i matkritik online som redovisas under under fliken

PUBLICERAT: MAT

 

 

 

Kritikfestivalen arrangeras av Kritiklabbet i samarbete med Region Halland