BLOMSTERDALEN

november 12, 2022

Blomsterdalen, Grønlands første vinder af Nordisk Råds Litteraturpris, kom ud på færøsk i marts. Dorit Hansen og Rakul í Gerðinum har anmeldt den færøske oversættelse.

 

Selvmord, sex og homoseksualitet lader umiddelbart til at være de overordnede emner i romanen Blómudalurin, skrevet af den grønlandske forfatter Niviaq Korneliussen. Det er tunge og modige temaer, men romanen graver dybere, for hvad gør tavsheden, skyldfølelsen og den uudtalte længsel efter kærlighed og anerkendelse ved os som mennesker? Det er det store spørgsmål, som køres gennem vridemaskinen i Blómudalurin.

Således opsummerer Dorit Hansen bogens overordnede emner.

 

Læs anmeldelsen her   [færøsk]

Læs anmeldelsen her [dansk ]

 

Dorit Hansen er gymnasielærer i fagene engelsk, historie og færøsk. Hun har også arbejdet som redaktør og journalist.

 

Rakul í Gerðinum belyser sin læseoplevelse:

”Da jeg læste Blomsterdalen kom jeg straks til at holde af hovedpersonen, selvom jeg måske ikke burde gøre det, fordi hun er så irriterende og fræk, at det virker som om hun med vilje tirrer og sårer alle omkring sig. Hun er overhovedet ikke rar ved nogen. Allermindst over for sig selv, og det er måske netop kernen i hendes adfærd; at skræmme folk væk fra sig for at straffe sig selv.”

 

Læs anmeldelsen her [færøsk]

Læs anmeldelsen her  [dansk]

 

Rakul í Gerðinum er uddannet social- og sundhedsassistent. Hun har stor interesse i litteratur og er i gang med en BA i færøsk sprog og litteratur på Fróðskaparsetur Føroya.

 

Sammen giver anmeldernes forskellige baggrund og indfaldsvinkler et interessant indblik i romanens evne til at fange sin læser og få ny betydning, når den gennem oversættelse bliver ført ind i en ny sammenhæng.

 

Anmeldelserne er blevet til i et anmelderværksted i Nordens hus på Færøerne. Paula Gaard, ph.d. i litteraturkritik, står for værkstedet, hvor otte anmeldere mødes en lørdag om måneden for at diskutere litteratur og anmeldelsen som genre og producere egne litteraturanmeldelser, som de sammen redigerer i et diskussionsforum.

 

 

 

 

 

 

Postad under: Okategoriserade

Kommentarer inaktiverade.