HELDAG OM LJUDBOKEN DEN 28 JANUARI

januari 17, 2024
Illustrerar artikel

Tillsammans med tidskriften Kritiker och Stockholms Stadsbibliotek bjuder Kritiklabbet in till en heldag om ljudboken på Tranströmerbiblioteket i Stockholm!

 

Ljudboken står för en allt större del av litteraturkonsumtionen i Sverige, men dess möjligheter och betydelser är ännu märkligt outforskade såväl i konstnärlig som i kritisk mening. I samarbete med Stockholm Stadsbibliotek och tidskriften Kritiker ordnar Kritiklabbet en brett upplagd dag om ljudboken, där såväl barn som vuxna kan experimentera, diskutera, och i alla avseenden pröva detta mäktiga fenomen bortom dess vanliga paketering. Välkomna!

 

 

 

PROGRAM

 

Kl. 11-13

Gör en egen ljudbok!

Kom och läs in en saga, en dikt eller en egen text till ett syskon eller en kompis! Få med den hem som ljudfil. För barn från 6 år och uppåt. Det enda du behöver är en mailadress till vilken filen kan skickas.

 

Föranmäl dig via denna länk. Plats: barnavdelningen på Tranströmerbiblioteket.

 

 

Kl. 11-16

Lajvinläsning av den spanska författaren Andrea Abreus roman ”Åsnesommar”.

Översatt boken har Hanna Nordenhök gjort, och inläsare är författaren Hanna Johansson. Kom och lyssna under hela inläsningen, eller bara en liten stund!

Plats: Kulturskolans scen på plan 6 i Medborgarhuset.

 

 

Från klockan 11 serveras kaffe och frukostmacka till föranmälda besökare i foajén på plan 6. Antalet mackor är begränsat: boka din plats här för att vara säker på att få macka. I övrigt ingen föranmälan utan drop-in under dagen – välkommen att komma och gå under inläsningen. I samarbete med Nirstedt/litteratur.

 

 

Kl. 13.30-14.30

Hur förändrar ljudboken biblioteken och litteraturens roll i samhället?

Ett samtal om ljudbokens roll i ett samhälleligt perspektiv. Vad den innebär för hur vi har och lever med litteratur i våra vardagsliv. Vilken roll den har i litteraturens ekonomier och vad den innebär för biblioteket. Erik Wikberg har just för Kulturrådets räkning färdigställt en översyn av litteraturstödet som tar hänsyn till ljudböckernas nya ställning. Rapporten kommer att vara en viktig grund för samtalet. Medverkande: Petter Södrin, enhetschef för Medier och logistik på Stockholms Stadsbibliotek, och Åsa Anesäter, jurist på Sveriges Författarförbund, Erik Wikberg chef för House of Innovation på Handelshögskolan och Sveriges kanske främsta litteraturekonom, samt Magnus William-Olsson från Kritiklabbet som modererar. Plats: vuxenavdelningen på Tranströmerbiblioteket. Ingen föranmälan.

 

 

Kl. 15-16

Vad innebär det att lyssna?

Samtal med tonsättarna Sol Andersson och Erik Peters om vad man egentligen gör när man lyssnar på ljud. Moderator: författaren Erik Lindman Mata. Dessutom blir det poesi av och med poeten Mickaela Persson, som 2023 fick Katapultpriset (Författarförbundets pris till årets bästa debutant) för samlingen ”En adept till mästaren av schack gör en inre färd i Sibirien”. Plats: vuxenavdelningen på Tranströmerbiblioteket. Ingen föranmälan.

 

 

 

År 2022 genomförde Kritiklabbet, finansierat av Kulturbryggan, projektet Den lyssnande kritiken, som i ett antal öppna experiment, föreläsningar, samtal och en konferens undersökta vad ljudboken är och skulle kunna vara, estetiskt, ekonomiskt och litteraturpolitiskt i syfte att formulera förutsättningarna för en ljudbokskritik. Hemsidan ger en god inblick och mycket bakgrundsmaterial till projektet. Kolla in den!

 

Projektledare på Kritiklabbet för projektet var Erik Lindman-Mata. Tillsammans med en annan av projektets förgrundsgestalter, Fredrik Nyberg, har han redigerat ett nummer av tidskriften Kritiker, som tar vid där projektet slutade. Numret releasas genom eventet och finns förstås att köpa under dagen på Tranströmerbiblioteket.

 

Välkomna att vara med under hela eller delar av dagen och hör av er till redaktionen@kritiklabbet.se om ni har frågor.

 

MAGNUS WILLIAM-OLSSON

 

 

Bild: Carla Lomakka

 

Kommentarer inaktiverade.