BYARÅSEN (1992) av Roy Friberg, Hallands Konstmuseum

MYSTISK VÄRLD

[Originalpublicerad 211016 på kritiklabbet.se]

 

Roy Fribergs nittotalsmålning har fångat Carolina Wahlgrens fantasi.

 

Jag har besökt Hallands konstmuseum. Där tittade jag på deras utställning Gränsland – ur samlingen.

 

Den visar ett axplock ur museets egen samling och omfattar allt från klassiskt måleri och fotografi till slöjd och arkitektur, vilket ger oss en inblick i vår historia och vårt kulturella arv.

 

Ett av verken som direkt fångade min uppmärksamhet var Byaråsen av Roy Friberg.

 

På avstånd uppfattade jag verket som ett fotografi men vid närmre studie såg jag att detta är en teckning gjord med vaxkritor på pannå. Jag kunde även se blyerts alternativt grafitpenna på ett par ställen som jag inte riktigt kan avgöra om det är meningen att vara så eller tänkt som en korrigering.

 

Teckningen är väldigt realistisk men även mycket fantasifull och väckte min nyfikenhet.

 

Ju längre jag studerade bilden desto fler detaljer trädde fram från skrymslen och vrår, mellan stenar och grenar.

 

Jag uppfattade det som en mystisk värld jag hade velat gå in i. Där hade jag på näst intill obefintliga stigar, under ljuset från fullmånen som då och då tittat fram mellan regnfyllda moln, kunnat få utforska vad som mer kanske döljer sig där inne.

 

Denna teckning gjorde mig helt klart intresserad av att se mer av Roy Fribergs konst!

 

Caroline Wahlgren

 

 

 

 

 

 

logo Kritiklabbet