SVEN GILLSÄTER, Hallands Konstmuseum

 

ÄR FOTOKONSTEN DATERAD?

[Originalpublicerad 211016 på kritiklabbet.se]

 

Mattias Richtr ställer sig frågan huruvida fotokonsten kan kallas relevant i en tid när fotograferandet blivit en lika integrerad del av våra liv som att äta och sova.

 

Efter att ha besökt Sven Gillsäters (fotograf 1921-2001) utställning har jag bara en tanke: Det var definitivt foton. Jag har svårt att bli särskilt upphetsad eller intresserad av fotoutställningar. Jag tycker att nu när vem som helst kan bli fotograf och varenda person har en kamera i sin ficka, är det svårt att tycka att foton är spännande. Det räcker men att slå upp valfri social media och man blir bombarderad med tusen foton. Så varför ska man titta på fotoutställning när man inte ens behöver lämna sin soffa?

 

De är fint fotade och välgjorda – djur och människor, bilder som fångar deras personlighet. Att bilderna ofta saknar datum får en att tänka på när de fotades eftersom de är så skarpa och tydliga. Men det är ändå klart att de är gamla och den här typen av foton är inte särskilt spännande år 2021. När det finns så mycket intressant och spännande konst (film, musik mm) väljer jag att engagera mig i det istället. Jag tror att någon som är mer intresserad av foton skulle uppskatta utställningen mer än jag fö det är inte dåligt, men det är inte särskilt spännande heller.

 

Mattias Richtr

 

 

 

 

 

 

logo Kritiklabbet