SVEN GILLSÄTER Hallands Konstmuseum


SAMHÖRIGHETER

[Originalpublicerad 211016 på kritiklabbet.se]

 

Sven Gillsäter ägnas en stor utställning på Hallands Konstmuseum. Hanna Klang Bjerler har varit där och sett världsfamnande verk.

 

Konstnären Sven Gillsäter skulle fyllt hundra år 2021 vilket hyllas på Hallands Konstmuseum i Halmstad. Där finns en utställning som visar Gillsäters konstverk som han gjort under hans liv. Fotografier och konstverk från Gillsäter visas i tre rum. Verken är i olika format och miljöer, allt från Alaska till Hallands kust och skog. Det är en världsfamnande utställning. 

 

Utställningen speglar medvetenhet och stor hänförelse inför naturen. Gillsäters konstnärskap uttrycker hur viktiga djuren och naturen är för planeten. Men det visar även hur betydande det är att värna om vår miljö. Trots att hans fotografier är sedan några decennier sedan, så är hans fotografier mer aktuella idag än vad de varit tidigare med tanke på miljökrisen. 

 

Gillsäter har ett stort antal verk vilket ger ett fint uttryck på utställningen. Det ger en större uppfattning hur han är som konstnär, men även var som människa. Jag fann en fridfullhet i ”Sommarko med kalv”, vilket är ett av Gillsäters fotografier. Det yttrar en samhörighet och ett harmoniskt liv som förenar individer. Fotografiet visar en ko som kollar in i kameran samtidigt som hennes kalv blir matad via hennes mjölspene. Miljön runt dem är idyllisk med moln och skog i fjärran samt en grön äng med gula blommor.

 

Hanna Klang Bjerler

 

 

 

 

 

 

logo Kritiklabbet